04:23 PM 17/07/2024

Tên đề tài luận án: Nghiên cứu một số cytokine, nồng độ kẽm huyết thanh ở bệnh nhân trứng cá thông thường mức độ vừa và nặng được điều trị bằng isotretinoin kết hợp kẽm.

Chuyên ngành: Nội khoa/ Da liễu

Mã số: 9720107

Họ và tên nghiên cứu sinh:   Nguyễn Ngọc Oanh

Họ và tên Người hướng dẫn:

1. TS. Bùi Thị Vân

2. TS. Phạm Thị Minh Phương

Cơ sở đào tạo: Viện Nghiên cứu Khoa học Y Dược lâm sàng 108

Tóm tắt những đóng góp mới của luận án:

- Xác định được sự thay đổi nồng độ cytokine huyết thanh: Trước điều trị, nồng độ IL-12 của bệnh nhân TCTT vừa và nặng tăng cao hơn nhóm người khỏe, các IL-1α, IL-1β, IL-8 không tăng; có mối tương quan thuận giữa nồng độ IL-1α với IL-1β và IL-8, giữa nồng độ IL-1β với IL-12. Nồng độ IL-1α, IL-1β, IL-8 và IL-12 sau điều trị (ghép cặp) đều giảm hơn so với trước điều trị.

- Xác định được sự thay đổi nồng độ kẽm huyết thanh: Trước điều trị, nồng độ kẽm huyết thanh ở bệnh nhân trứng cá thông thường mức độ vừa và nặng thấp hơn nhóm người khỏe và có liên quan với mức độ bệnh. Sau điều trị, nồng độ kẽm tăng hơn nhóm người khỏe và nhóm nghiên cứu (NNC) tăng cao hơn nhóm đối chứng (NĐC).

- Hiệu quả điều trị bệnh trứng cá thông thường mức độ vừa và nặng của phác đồ isotretinoin kết hợp kẽm (rất tốt 44,4%, tốt 55,6%) tốt hơn phác đồ sử dụng isotretinoin đơn thuần (rất tốt 20%, tốt 80%). Nhóm thiếu kẽm của NNC (18 bệnh nhân) có kết quả tốt hơn nhóm thiếu kẽm của NĐC (16 bệnh nhân). Chất lượng cuộc sống của NNC (18,96 còn 0,72) giảm tốt hơn NĐC (17,78 còn 1,76). Tác dụng phụ gặp ở 2 nhóm là tương đương nhau, chủ yếu là khô môi, khô da. Riêng hiện tượng bùng phát bệnh của NĐC cao hơn NNC sau 1 và 2 tháng điều trị.

THE NEW MAIN SCIENTIFIC CONTRIBUTION OF THE THESIS

Name of thesis: Research on several cytokines, serum zinc levels in patients with moderate and severe acne vulgaris treated with isotretinoin combined with zinc.

Speciality: Internal Medicine/Dermatology

Code: 9720107

Name of graduate student: Oanh Nguyen Ngoc

Name of supervisor:

1. Ph.D. Van Bui Thi

2. Ph.D. Phuong Pham Thi Minh

Training facility: 108 Institute of Clinical Medical and Pharmaceutical Sciences.

Summary of new main scinetific contribution of the thesis:

- Identifying changes in serum cytokine levels: Before treatment, IL-12 levels in patients with moderate and severe acne vulgaris were higher compared to the healthy group, while IL-1α, IL-1β, and IL-8 levels did not increase. There was a positive correlation between IL-1α and IL-1β and IL-8 levels, as well as between IL-1β and IL-12 levels. After treatment (paired), IL-1α, IL-1β, IL-8, and IL-12 levels were all lower than before treatment.

- Identifying changes in serum zinc levels: Before treatment, serum zinc levels in patients with moderate and severe acne vulgaris were lower than those in the healthy group and correlated with disease severity. After treatment, zinc levels increased compared to the healthy group, and the study group showed higher increases compared to the control group.

- The efficacy of treating moderate to severe acne vulgaris with isotretinoin combined with zinc (very good 44.4%, good 55.6%) is better than using isotretinoin alone (very good 20%, good 80%). The zinc-deficient group of the study group (18 patients) showed better outcomes than the zinc-deficient group of the control group (16 patients). The quality of life of the study group (18.96 decreased to 0.72) improved more than that of the control group (17.78 decreased to 1.76). Adverse effects encountered in both groups were similar, mainly dry lips and skin. However, the relapse rate in the control group was higher than in the study group after 1 and 2 months of treatment.