Nghiên cứu hiệu quả hồi sức chức năng tạng ở người chết não hiến tạng tiềm năng

02:27 PM 06/01/2020

Tên đề tàiluậnán: “Nghiên cứu hiệu quả hồi sức chức năng tạng ở người chết não hiến tạng tiềm năng”

Chuyên ngành:       Gây mê hồi sức

Mã số:                   62720122

Họ và tên nghiên cứu sinh: Đào Thị Kim Dung

Họ và tên Người hướng dẫn:

GS.TS. Nguyễn Quốc Kính

Cơ sở đào tạo: Viện NCKH Y Dược lâm sàng 108

Tóm tắt những đóng góp mới của luận án:

Đây là nghiên cứu ở mức độ luận án tiến sĩ đầu tiên tại Việt Nam về đánh giá kết quả hồi sức tạng trên bệnh nhân sau chẩn đoán chết não.

Nghiên cứu được thực hiện ở 47 bệnh nhânđược chẩn chết não theo tiêu chuẩn pháp luật Việt Nam tại bệnh viện Việt Đức từ 1/2010 đến 12/2015. Kết quả thu được trong đề tài luận án là đóng góp mới, khoa học về lý luận và thực tiễn trong hồi sức tạng ghép ở người chết não hiến tạng. Qua nghiên cứu 47 bệnh nhân được chẩn đoán chết não theo tiêu chuẩn và pháp luật của Việt Nam thấy:

- Tỷ lệ rối loạn chức năng thận gặp 17,1%, rối loạn chức năng gan gặp 17,1%, tổn thương phổi cấp 33%; đái tháo nhạt 70,2%; rối loạn chức năng đông máu  50,1%;  rối loạn chức năng tim 95,7%.

- Sau 24 -36 giờ hồi sức theo đích thì tỷ lệ các tạng đủ tiêu chuẩn để hiến là: thận đạt 50-54%; gan đạt 35,1-37,5%; tim đạt 48,6% và phổi đạt 10,8% sau 24 giờ. Thời điểm hồi sức tạng theo đích đạt kết quả cao nhất trong vòng 24 giờ. Số lượng tạng đã được hiến ghép gồm 22 gan; 47 thận và 11 tim.

THE NEW MAIN SCIENTIFIC CONTRIBUTION OF THE THESIS

Name of thesis:"Research of resuscitation effects to organ functions in brain - dead potential donors"

Specialization: Anesthesiologyand Resuscitation

Code: 62720122

Full name of PhD student: Dao Thi Kim Dung

Full name of supervisor: Prof. PhD. Nguyen Quoc Kinh

Educational foundation:

Training facility: 108 Institute of Clinical Medical and Pharmaceutical Sciences.

Summary of new main scientific contribution of the thesis:

This is the first doctoral dissertation study in Vietnam to evaluate the results of organ resuscitation in patients after brain death diagnosis.

The study was carried out in 47 patients diagnosed with brain death according to Vietnamese law standards at Viet Duc University Hospital from January 2010 to December2015. The results in the dissertation topic are new and scientific contributions to the theory and practice of organ transplant resuscitation in brain dead potential donors. Through research, 47 patients were diagnosed with the first brain death according to Vietnamese standards and laws:

- The rate of renal dysfunction was 17.1%, liver dysfunction 17,1%, the respiratory failure syndrome was 33%; diabetes insipidus 70.2%; coagulation function disorder 50.1%; heart dysfunction95.7%.

- After 24-36 hours of resuscitation according to the target, the proportion of eligible organs for reached donation is: kidney 50-54%; liver 35.1-37.5%; heart 48.6% and lungs 10.8% after 24 hours. The time for resuscitation of organs according to destination achieved the highest results within 24 hours. The number of donated organs includes 22 livers; 47 kidneys and 11 hearts.